Takaisin etusivulle

 

Jukka Paaso 15.8.2001

RAJAT JA RAJANYLITYKSET

(Kirjoitus julkaistu Arkkitehti-lehdessä, 2001)

Taide on pyrkinyt jo vuosikymmenien ajan ulos galleriasta. Ensin varovaisesti, sitten rohkeammin. Nykyisin taide on jo enemmän ulkona kuin sisällä. Ja ulos se aikoo myös jäädä. Onko siitä tullut myös kilpailija arkkitehdeille? Onko ympäristötaiteesta tullut anonyymin nykyarkkitehtuurin kaunistaja ja ruman miljöön tervetullut paikkaaja? Onko tässä kehityksessä merkki tiestä kohti jotain korkeampaa inhimillistä astetta?

Maalaus- ja kuvanveistotaiteen väliset rajat on usein lähes häivytetty. Taitelijat ovat ryhtyneet hyödyntämään myös arkkitehtuurin ilmaisukeinoja. Taiteen tekemisen uudet muodot ja tekniikat (tietokoneen käyttö jne.) hämmensivät aluksi mutta nykyisin noihin ilmiöihin ei kiinnitetä juuri edes huomiota. Uusia tyylejä saa tulla taiteessa ja arkkitehtuurissa tulvimalla.

Kaupunkitilaan sijoitettu ympäristötaide kilpailee huomiosta talojen kanssa ja antaa perinteisiin paikkoihin uusia merkityksiä. Ihmiset suhtautuvat kuitenkin niihin usein hyvin erilaisilla tavoilla - ihastuen tai vihastuen.

En ymmärrä!

Valtaosa kansalaisista ajattelee, että heidän on vaikea tajuta abstraktia taideilmaisua. Vanhaan pääkeskustaan ja uudehkoon kerrostalolähiöön sijoitettu ympäristötaide saa eri ihmisissä aikaan erilaisia reaktioita. Keskustassa siedetään enemmän kuin lähiössä erilaisuutta. Lähiön työttömät ja syrjäytyneet saattavat tuntea jopa vihaa abstrakteja taideteoksia kohtaa ja ne joutuvat helposti ilkivallan kohteeksi. Niihin suhtaudutaan usein yhtä torjuvasti kuin maahanmuuttajiin. Pari esimerkkiä.

Turussa on toteutettu ”Turku - Eurooppalainen kuvanveistokaupunki”- nimistä ympäristötaideprojektia. Teosten tekijät ovat kansainvälisesti tunnettuja taitelijoita. Paikalliset taitelijat ajettiin kovaan kilpailutilanteeseen ja lopputuloksena oli aluksi verisiä riitoja.

Eräs teoksista, ”Taivaan vankkurit”- niminen ympäristötaideteos koostuu suorakaiteen muotoisesta sinisestä lasikuitulevystä. Levyn nurkissa on jalustana lentokoneen kumipyörät. Taivas heijastuu levyn kiiltävään peilimäiseen pintaan. Abstrakti teos sijoitettiin valtion virastotalon eteen kaltevalle nurmikolle (puistoon).

Eräänä yönä levyn yläreunaan oli kiinnitetty salaa kauniisti muotoiltu iso puinen väritetty kirves. Sen tekijäksi paljastui myöhemmin itseoppinut taiteilija Pepe Gonzales. Teos sai nyt kokonaan uusia merkityksiä. Nyt teos viittasi enemmänkin leipälautaan kuin taivasyhteyden korostamiseen. Teos muuttui hetkessä tajuttavaksi. Ihmiset kerääntyivät aamupäivällä joukolla teoksen ympärille tyytyväisesti hymyillen. Taiteen asiantuntijat pitivät kirveen lisäämistä teokseen mauttomuuden osoituksena. ”Iskun” tekijä käytti myöhemmin samaa iskustrategiaa useissa vastaavissa yhteyksissä provosoidakseen abstraktien ympäristötaideteosten asettamista julkisen kaupunkitilaan. Ja taiteilijan suosio kasvoi kasvamistaan tietyissä kansalaispiireissä.

Perinteisessä taiteessa ateljee on eräänlainen synnytyslaitos ja teos galleriassa on kuin kultaharkko kassakaapissa. Teos ulkona julkisessa tilassa on sitä vastoin alttiina mille tahansa, graffiteille ja Pepe Gonzalesin performanssi-iskuille: yhden teos iskee toista teosta. Tämäntyyppisen uuden taiteen tehtävä ei ole rahastaa vaan herättää, rikkoa rajoja ja ottaa vuorovaikutteisesti kantaa. Lopputulosta tärkeämpi on kaikille avoin systeemi, prosessi, tapahtuma, toiminta. Ammattikuntien omahyväiselle linnoittautumiselle haluttaisiin tehdä stoppi.

Turussa sijaitsevaan 10 000:n asukaan Runosmäen lähiöön on sijoitettu lähiöuudistukseen liittyen muutamiin paikkoihin uusia abstrakteja ympäristöelementtejä. Ne ovat herättäneet asukkaiden keskuudessa usein pahennusta. Lehtikirjoittelussa suunnittelijoille on annettu kyytiä. Abstrakteja muotoja viljeleviä muotoilijoita ja arkkitehteja on kehotettu pysymään pois alueelta.

Kain Tapperin Turun Suurtorille jokin aika sitten laatimassa teoksessa ”Ajan virta” on nähty veistostaiteilijoiden sekä arkkitehtien välisen vuorovaikutuksen ilmentymiä. On todennäköistä, että teosta ”komistaa” jonain päivänä graffiti. Teoksen sivustojen teräslevyt ovat omiaan houkutteleman graffiti-iskuihin.

Miten tämän tapaisiin ilmiöihin tulisi suhtautua? Pitäisikö mainitut tapahtumat tuomita jyrkästi moraalittomana typeryyden osoituksena vai voisiko niille osittaa myös ymmärtämystä? Ja jos niin millä tavalla?

Ajatus arkkitehtuurin autonomiasta - utopia

Kimmo Lapintie kirjoitti Arkkitehti-lehteen Raine Mäntysalon väitöskirjasta. Lapintie kertoi, että jokainen merkittävä teoreettinen tarkastelu on kiinnitettävä myös varsinaisen ammattikunnan ulkopuoliseen keskusteluun. Vasta tästä monitieteellisyydestä yhdistettynä suunnittelun ainutlaatuiseen näkökulmaan syntyy varteenotettavaa arkkitehtuuritutkimusta. Toisessa kohtaa artikkelia Lapintie huomautti siitä, että hedelmälliset teoreettiset kehittelyt syntyvät juuri vastakkaisten lähestymistapojen välisestä jännitteestä.

Akateemikko Georg Henrik von Wright on kirjoittanut siitä kuinka moderni arkkitehtuuri saattaa ongelmalliseksi itse modernin idean ja että tämä liittyy siihen, että arkkitehtuuri - toisin kuin esimerkiksi musiikki ja maalaus - ei kuulu pelkästään taiteen arvoalueille. Se kuuluu myös tekniikkaan, ja täten siis luonnontieteeseen. Sillä on tämän lisäksi moraalinen, toisin sanoen sosiaalinen ulottuvuus, josta se ei voi puhtaiden taiteiden lailla irtautua. Näin ollen suunnittelunerous ei ole kiinnitetty pelkästään taiteen alueeseen. Jos näin on suunnittelutaidon muistakin puolista tulisi käydä keskustelua. Arkkitehtuuri ei ole puhdas taidelaji?

Millaisessa yhteiskunnassa me elämme tänään? Kertooko taide ja nykyarkkitehtuuri nykyajan olemuksesta vai elävätkö ne omissa erikoisissa muodoissaan osaksi vieraana ajan todellisuudelle?

Yhteiskunta tänään

Viimeisen viidentoista vuoden aikana tapahtunut rakennemuutos on jättänyt jälkensä lähes kaikkeen. Esimerkkejä muutoksista on loputtomiin. Postmoderni kulttuuri johtaa kaupungin alueiden erilaistumiseen).

Jo ennen Neuvostoliiton hajoamista käynnistyi uusi historiallinen vaihe, jossa pintaan alkoi kohota uusliberalistinen politiikka, rajojen avaaminen ja globalisaatio. Ideologia ja aatteellisuus on siivottu nykyisessä politiikassa lähes jäljettömiin. Markkinavoimat ja bisnes on asettunut asioiden hoidossa etualalle, politiikan tekeminen on työnnetty toissijaisena taka-alalle. Vasemmiston puoluepomot kauhistelevat rivijäsenten vaatimuksia vasemmistolaisemmasta politiikasta. Työpaikoilla puhutaan päivittäin tilaaja-tuottaja-malleista ja tulosvastuusta.

Ympäristökriisin syveneminen on avannut ison raon uusille poliittisille liikkeille. Niiden jatkuvana kuolemanongelmana on kuitenkin perinteiseen valtasysteemiin integroituminen. Isojen organisaatioiden ja instituutioiden hierarkkiset rakenteet, joiden johtopaikoille on asettunut vihreänkin liikkeen edustajia, toimivat myös tänään täsmälleen yhtä jäykin toimintaperiaattein kuten aina ennenkin.

Vanhojen tarinoiden murtuminen on näkynyt kansalaisten keskuudessa arjen ja tyylien muutoksina sekä syrjään vetäytymisenä. Asukkaat ovat alkaneet sulkeutua yhä enemmän omiin pieniin ystäväpiireihinsä. Yhteiskunnallisesta osallistumisesta suurten linjojen määrittelyyn on tullut kirosana. Politiikka koetaan yhtä lailla kiusalliseksi kuin tyhjänpäiväiseksi. Puoluepolitiikan populistinen markkinointi on ei pure sekään.

Alueiden väliset erot syvenevät. Isoimpien kaupunkien sisällä tapahtunut segregaatio huolestuttaa hallintoa puheissa mutta siltä puuttuu keinot ongelman ratkaisemiseksi. Kunnat kilpailevat samaan aikaan uusista veronmaksajista kaavoittamalla uusia luksusasuntoalueita keinoja kaihtamatta. Merenlahtia täytetään asuntoalueiksi ja matalaa mannermaista postmodernia rakentamistyyliä kaupitellaan. Vanhat elementtikerrostalot katsovat lähiömetsän väliköistä harmaina ja vaitonaisina tämän päivän rytmeissä vilisevien värikkäiden asuntoalueiden rakentamista.

Taide tänään

Taideteos ja rakennus elivät parikymmentä vuotta sitten omaa elämäänsä. Taitelija valmisti teoksensa ateljeessa ja vei sen sitten arkkitehdin piirtämään rakennukseen. Sen jälkeen taitelija ja arkkitehti tutkivat yhdessä teokselle sopivaa paikkaa ja valaistusta.

Kuvataiteen ja arkkitehtuurin kentät ovat viimeksi laajentuneet ja sekoittuneet toisiinsa ennalta arvaamattomalla tavalla. Tilanne on tässä suhteessa toisentyyppinen kuin aikaisemmin.

Kuvataiteilija on saattanut ylittää rajan astumalla luomistyössä arkkitehtuurin puolelle. Tämä on varmasti totta. Se ei kuitenkaan vapauta arkkitehtejä arkkitehtuurin muista ulottuvuuksista. Vähiten suunnittelijan suhteesta rakennusten ja alueiden käyttäjiin.

Arkkitehtiammattikunnan kannalta keskeisin kysymys kuuluu mielestäni seuraavasti: kuinka hyvin arkkitehdit tuntevat yhteiskunnallisen todellisuuden ja kuinka perusteellisesti he vastaavat työssään sen haasteisiin. Jos arkkitehdit vähättelevät tähän liittyvää keskustelua he ovat harhateillä. Ja joutuvat siksi helposti myös naurun kohteeksi.

Eriytyminen ja etääntyminen syvenee

Samaan aikaan kun taiteen elementtejä hyödyntävät tahot ovat kiistatta lähentyneet toisiaan eriytyminen (ja etääntyminen) kasvaa tieteessä ja yhteiskunnassa (monitieteellinen toimintakin lisää uusien eriytyneiden tieteiden ja ammattikuntien määrää). Miten tämän samaan aikaan tapahtuvan yhteen ja erikseen kasvamisen voisi selittää?

Jos taiteilijat eivät etsineet ennen omaisuutta vaan mainetta ja kunniaa tämän päivän suuret taiteilijagurut ovat omistautuneet ennen muuta kansainväliselle taidebisnekselle. Nykytaiteilija ei ole omaan yksinäisyyteen vetäytyvä alkoholisoitunut boheemi vaan keinoja kaihtamatta julkisuuteen työntyvä sliipattu pr-taitoinen yrittäjä. Miten sitten tämän tyyppinen muutos on selitettävissä?

Jukka Paaso
yleissuunnitteluarkkitehti
TURKU

 

Takaisin etusivulle

www desing by Juhani Paaso
Lähetä palautetta