Takaisin etusivulle

 

Jukka Paaso 10.4.2001

TIETOYHTEISKUNTA - KULLATTU VASIKKA

Johdanto

Tietoyhteiskunnaan rakentamisesta on tehty kullattu vasikka, jota ei saa lii-emmin arvostella. Tietotekniikankin historia aiotaan kirjoittaa maestrojen voittokulkuna ja neropattien kavalkadina. Tavalliselle ihmiselle ei jätetä sii-nä juuri mitään sanottavaa. Myöskään tietotekniseen kehitykseen liittyville epäilyille, peloille ja uhkakuville ei haluta antaa laajempaa julkisuutta.

Kun tieteiskirjailija Jules Verne ennusti 1860-luvun alussa sen miltä Pariisi näyttää sata vuotta myöhemmin kustantaja hylkäsi käsikirjoituksen koska teoksen henki oli vastoin aikakauden konehurmiota. Kun Georg Henrik von Wrightin kirja "Vetenskapen och förnuftet" ilmestyi vuonna 1986 teos herät-ti arvostelujen myrskyn. Von Wrightin kirja kuvaa sitä miten tiede on muut-tanut tekniikan kautta elinehtojamme ja kuinka tieteestä on tullut keskeinen vallankäytön väline. Teoksessa myös ennustetaan millainen tulevaisuutem-me saattaa olla.

Verne ennusti yllättävän osuvasti miten tekninen kehitys muuttaa elämänta-poja. Uskon, että myös monet von Wrightin kirjoituksissaan kuvaamat pelot muuttuvat todellisuudeksi.

Ongelman ydin on mielestäni siinä, että tietoyhteiskuntaa on rakennettu val-taosin käytännön toimintana. Keskustelu tietoyhteiskunnasta tulee kiinnos-tavammaksi heti kun teema kytketään laajempiin tieteellis-teknistä kulttuuri-amme koskeviin kysymyksiin. Sen von Wright tekee ansiokkaasti.

Tavoitteet ja välineiden hallinta

Wright kertoo kirjassaan kulttuurimme kahdesta erilaisesta rationaalisuuden muodosta. Niistä ensimmäinen liittyy tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavien välineiden hallintaan, toinen yhteiskunnallisen toiminnan päämäärien legitimoimiseen ja samalla arvoihin ja (teknologiseen) elämäntapaan. Välineiden (kuten tietokoneiden) hallintaan liittyvässä (vanhentuneista olosuhteista vapautuneessa) rationaalisuudessa eläminen johtaa von Wrightin mukaan vapauden ja ihmisarvon kaventumiseen ja uuteen sidonnaisuuteen moderneissa olosuhteissa (teknisen rationaalisuuden aiheuttamaan kuperkeikkaan).

Valtarakenteet suosivat eniten välineiden hallintaan liittyvää rationaalisuut-ta. Teknologisten sovellutusten (välineiden) ansiosta tieteestä tulee vallan-käytön väline. Se, joka osaa hyödyntää tietoa saa käyttöönsä myös (poliitti-sen ja taloudellisen) hallitsemisen valtakeinot. Tieto on valtaa. Organisaatio on korkein vallan lähde.

Merkittävä osuus tämän päivän tutkimuksesta (uusimmasta tiedosta) on lei-mattu salaiseksi taloudellisista tai turvallisuuspoliittisista syistä johtuen. Von Wright kysyy onko ihannekuva tieteen avoimuudesta hämärtymässä? Myös taiteen alueella on mielestäni tapahtumassa saman tyyppinen kehitys. Senkin avoimuus uhkaa kaventua (kansainvälinen taidebisnes kovenee). Myös tai-teen sisältö ja taideilmapiiri on muuttunut jyrkästi. Taidetta tehdään nyt mm. myös tietotekniikalla. Modernin taiteen (samoin kuin arkkitehtuurin ja postmodernin kirjallisuuden) teema liittyy yhä useammin järkytykseen, kau-huun ja ahdistukseen. Entinen taiteilijaboheemi on muuttunut siististi pukeu-tuneeksi pr-taitoiseksi bisnesmieheksi.

"En osallistu" ja osallistumisen mahdottomuus

Jaana Venkulan mukaan ihmiskäsitys ja yhteiskunnallisen vallankäytön tapa ovat yhteydessä perimmäiseen käsitykseemme tiedon luonteesta (Tiedon suhde toimintaan, 1993). Tiedonkäyttäjän oma tiedekäsitys on keskeisesti tiedon valintaa ohjaava tekijä. Tietokäsityksiä on ainakin kolmea eri ryhmää: empiristinen, hermeneuttinen ja pragmaattinen. Niistä kaksi viimeksi mainit-tua on tietoyhteiskunnan kompastuskivi. Ihminenhän on kriittisesti kyselevä, toimiva ja asioiden ymmärtämisen pohjalta toimiva olento.

Suurten organisaatioiden ja instituutioiden vallankäyttö on kasvanut viimeksi kasvamistaan. Systeemin etääntyminen kansalaisyhteiskunnasta on syventynyt. Kansalaiset ovat sulkeutuneet lähimiljööseen ja pieneen ystäväpiiriinsä. Systeemi on yrittänyt luoda läheisempiä kontakteja ruohonjuuritasoon tietotekniikankin avulla voidakseen legitimoida vallankäyttönsä. Valtakunnallisessa osallisuushankkeessa (sekä vaaleista) sadut kokemukset viittaavat kuitenkin siihen, että tietoteknisetkään temput eivät lisää kansalaisten halua osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan (vaalikoneet jne.). Osallistumisesta kieltäytymisen perimmäisiä ja itse ihmiseen juontavia syitä ei ole tuotu riittävästi julkisuuteen.

Von Wrightin mukaan demokraattisen osallistumisen virallisiin päätöksen-tekoprosesseihin t ä y t y y ajan mittaan kuihtua tyhjäksi kannattamisen ja vastustamisen mahdollisuudeksi käsittämättömien vaihtoehtojen edessä. Joi-denkin arvostelijoiden mielestä tietotekniset foorumit sekä uusi vuorovaikut-teinen suunnittelu on pelkkä systeemin salajuoni. Niiden avulla systeemi saa hankalatkin asiat paremmin läpi.

Saman aikaan kun tietotekniikka on nopeuttanut aluesuunnitelmien laatimis-ta (huomenna yleiskaava laaditaan yhdessä päivässä) ja tehostanut kaavoi-tusmonopolin käyttöä kunnan asukkaita on pyritty integroimaan suunnitte-luun uuden vuorovaikutteisen kaavoituksen avulla. Vallankäytön perinteisiä rakenteita ei ole kuitenkaan muutettu viimeksi avoimemmaksi ja vuorovai-kutteisimmiksi. Päinvastoin, niiden asemaa on lujitettu entisestään (vapaa-kuntakokeilu, konsernikunta jne.).

Nykyisessä saastuneessa riskiyhteiskunnassa byrokratian ja vallankäytön ar-keen kuuluu lukemattomat vaikutusten arvioinnit (YVA). Lähes kaikkien ilmiöiden syy-seuraussuhteet haluttaisiin selvittää jo ennalta. Mikä muu tä-män mielettömän tilanteen on aiheuttanut kuin uusin tieteellis-tekninen kehi-tys.

Panostettava enemmän itse ihmiseen

Tiedemiehet alkavat olla melko yksimielisiä siitä, että ihmisen tieteellis-tekninen toiminta on aiheuttanut vakavia ympäristökriisejä (otsoniaukko, kasvihuoneilmiö, metsien kuoleminen jne.). Usko tietotekniikan mahdolli-suuksiin ratkaista vallitsevia ongelmia ei näytä kuitenkaan horjuvan asian-tuntijapiireissä.

Luonnontieteiden nykyinen ylivalta humanistisiin tieteisiin nähden näkyy monella tavalla. Se näkyy myös siinä jännitteessä mikä vallitsee kahden eri-laisen rakentamistavan eli tekno- ja ekoutopistisen rakentamisen välillä. Voimme olla varmoja siitä, että voittajaksi selviää teknoutopia.

Kulttuuriamme koskeville ongelmallisille piirteille ei saa ummistaa silmiä. Niistä tulee käydä laajemmin keskustelua. Vallitsevat ongelmat eivät ratkea yksinkertaisesti tietoteknisin välinein tai esimerkiksi YVA:lla. Pitäisi uskoa ja panostaa enemmän itse ihmiseen. Esimerkiksi lähiöympäristön kehittämisestä tulisi toteuttaa ennen muuta välittömän sosiaalisen vuorovaikutuksen pohjalta (kokoontuminen, talkootyö jne.). Hyvä elämä ja alueen hyvä atmosfääri rakentuu parhaiten suorien luonnonmukaisten kontaktien avulla. Ihmisen harjoittamaa ihmettelyä, kyselemistä ja asioiden kyseenalaistamista tulee suosia.

Jukka Paaso
yleissuunnitteluarkkitehti
TURKU

 

Takaisin etusivulle

www desing by Juhani Paaso
Lähetä palautetta